Lente in Sooma National Park

Toen ik terugkwam uit Rusland, was in Tartu de lente nét begonnen. De sneeuw begon te smelten en veranderde langzamerhand in een spekgladde smurrie, de zwervers kwamen naar buiten en het gras begon te stinken: lente in de lucht.

De lente is in Estland altijd een merkwaardig verschijnsel. Maandenlang ken je geen andere vorm van natuurlijk water dan ijs en sneeuw. Als die enorme voorraden water beginnen te smelten, ineens wél.

Omdat de winter dit jaar pas laat ten einde liep, begon de stroom smeltwater pas op gang te komen in het begin van april. Het waterpeil van de Emajõgi begon steeds hoger te worden, de klein voetpaden langs de rivier stonden tegen twaalf april goed onder water.

Sooma 14

 

Maar in andere delen van Estland neemt het smeltwater een heel andere vorm aan: het zogeheten vijfde seizoen. Veel bossen en natuurgebieden hebben dan te kampen met wateroverlast.

In Sooma National Park neemt dit zulke vormen aan dat er kano’s worden verhuurd, om door het bos te varen. ESN Tartu had een bus gecharterd om een grote groep studenten uit Tartu naar dit gebied toe te brengen voor een dagje kanoën door het bos. Ik kan uitleggen hoe dat is, maar ik kan het ook laten zien: zie onderstaande foto’s. Helaas durfde ik het niet aan om mijn camera mee te nemen, dus hieronder foto’s van twee andere studenten, Margo en Guusje.

This slideshow requires JavaScript.

Daarnaast deden we ook een bezoekje aan een moeras, dat allesbehalve eng was omdat het voor een goed deel nog bevroren was. Meer dan een paar centimeter zakte je er niet in weg. In de vennen lag ook nog ijs, maar het was wel opvallend hoe helder en schoon het water is. In de zomer zijn het dé favoriete zwemplekken van de Esten, voor zover ze er niet lekgeprikt worden door muggen.

This slideshow requires JavaScript.