Duel in de biermarkt

De Estse drankenmarkt en vooral de biermarkt wordt heftig betwist tussen dé twee bierbrouwers van het land, Saku en A. le Coq. De eerste heeft de hoofdstad Tallinn als bakermat, de laatste mag Tartu als zijn thuisbasis rekenen. Letterlijk thuisbasis, want de centrale toren van de fabriek, waar vroeger de hop in gedroogd werd, heeft wel wat weg van een kasteel: stevig, rond, voorzien van kantelen en met een grote rode A. Le Coq-vlag op de top.

IMG_6377

Volgens marktgegevens uit 2011 gaat de strijd tussen de twee bedrijven op het vlak van de biermarkt aardig gelijk op. Saku heeft met de door haar verkochte merken als Saku Originaal, Kodu-õlu en Carlsberg een marktaandeel van 38,2%, tegen 39,2% in handen van concurrent A. Le Coq. A. Le Coq is in Estland ook de verkoper van Heineken, dat een aandeel 1,2% heeft in de Estse biermarkt. (Bron: Estonian Review)

De Estse biermarkt is afgelopen jaar iets gestegen tot 92,8 miljoen liter, dat is dus ongeveer 71,4 liter per persoon per jaar. Daarmee ligt die iets lager dan het Nederlands gemiddelde, 71,7 miljoen liter in 2011.

Maar als je kijkt naar het marktaandeel van A. Le Coq over de hele drankenmarkt, dan is het duidelijk dat het Tartuse bedrijf zijn tegenhanger uit Tallinn domineert: A. Le Coq produceert niet alleen bier, maar ook Kvass, allerlei sappen, limonades, non-alcoholische en alcoholische mix- en frisdrankjes en energydrank.

Charlie in the Chocolate factory

Een groot deel wordt in de fabriek in Tartu gemaakt. Met een grote groep internationale studenten besloten we maar eens te kijken waar onze primaire levensbehoeftes nou gebrouwen werden. Officieel kwamen we voor de tour, maar we wachtten eigenlijk allemaal op het hoogtepunt van die dag: de proeftafel. De gids deed in het gebruikelijke trage Engels van een Est verslag van de verschillende processen. Pas bij de verpakkingsafdeling kreeg hij onze aandacht te pakken. Of meer, het productieproces daar zelf. Vele rijen flessen schoten door was, vul en verpakrobots heen. Gedurende de hele tour hebben we ongeveer acht personeelsleden gezien. Geen vetpot dus.

This slideshow requires JavaScript.

Maar de fabriek zelf was eigenlijk best boeiend. Verwacht geen “Heineken Experience” of “gezellige brouwerij” à la Hertog Jan, nee A. Le Coq is een moderne, vrij saaie brouwerij, maar wel met vanaf de koeltorens het mooiste uitzicht op Tartu. Dat moet gezegd worden. Het oude museum is leuker, dat staat vol met allerlei oude brouwmethoden en brouwmiddelen. En niet te vergeten: de bierproefzaal.