Vilnius II: highlights van een topstad

Voor wat er allemaal in Vilnius te doen en zien is, kan je deze post lezen. Ook dit keer had ik mijn slaapplaats geboekt in het Jimmy Jumps House van de vrolijke Canadees-met-Nederlandse-roots Peter. Mooiste was nog dat ik klantenkorting kreeg: ik had er in januari ook al gezeten.

In Vilnius zwierven we wat rond. We aten ijs bij de Yo-Yo-zelfbedieningsijszaak (vierhonderd gram voor 4 euro), keken naar het Ei-standbeeld, verbaasden ons over nieuw-traditionele Litouwse kleding en haalden een heus paspoortstempel in Uzupis en stopten ons vol met zwaar Litouws eten in de gezellig chaotische pub ‘Sniekus’. De eigenaar is een nogal wazig figuur met een gigantische snor en mede dankzij hem is het café uitgegroeid tot een fenomeen in de stad.

This slideshow requires JavaScript.

Trakai

De volgende dag trokken we uit om naar Trakai te gaan, een dorp zo’n tien kilometer buiten Vilnius. Met een minibusje scheurden we voor een paar euro over de hobbelige A16 naar dit mooie dorpje midden in het National Park. De belangrijkste attractie van dit dorp, dat op een paar eilanden in een meer ligt, is het grote gereconstrueerde paleis van Gediminas, de belangrijkste “heidense” hertog en de nationale held van Litouwen. Het in 1929 tot 1990 gerestaureerde kasteel is goed groot en ligt precies op de plek waar Disney hem geplaatst zou hebben.

This slideshow requires JavaScript.

 

Maar Trakai is ook de basis van de Karaim, een van oorsprong Turks-sprekende etnische groep met een eigen religie, die in de dertiende en veertiende eeuw door Groothertog Vytautas uit de Krim werd gehaald om als zijn lijfwacht te dienen. Nog steeds geldt Trakai als het centrum van Kariam-expats, tegenwoordig wonen er nog zo’n 300 Karaim in Litouwen. Hun belangrijkste Kenesa (tempel) staat in Trakai, en je kunt er tegenwoordig ook Karaim eten halen.

Na een paar uur ronddwalen door het kasteel en de omgeving haalde Antine me over om nog even een duik in het meer te halen. We verborgen onze kleren en doken het glasheldere, gladde water in. Op de achtergrond weerspiegelde het kasteel in het water, terwijl kleine zeilboten door het water sneden. Het is lang geleden dat ik zo’n mooie plek om te gaan zwemmen heb gezien. En dat aan het begin van een vier weken durende trip.

Wil je ook naar Trakai? Dan zijn er grofweg twee manieren: de bus en de trein. Liften is ook een optie, maar dat is verstandiger op de terugweg. Helaas heeft ook Vilnius last van de “Black Hole” werking en kom je liftend vrij moeilijk de stad uit.

Neem de bus vanaf het busstation Vilnius, dat naast het treinstation ligt. Er vertrekken zo’n vijftig bussen per dag die je in een ruim half uur naar Trakai brengen. De bus kost zo’n zes tot zeven litas, dus ongeveer 1,50-2 euro per kaartje. 

Met de trein is het ook een ruim half uur naar Trakai. De stoptrein naar Trakai rijdt negen keer per dag, maar de eerste vertrekt al om 04.33. Wel is de trein íets goedkoper en heb je recht op jongerenkorting. Kijk voor meer informatie op de website van http://www.litrail.lt.

Studentenkorting

Tenslotte nog even een nuttige tip: probeer overal uit of je studentenkorting kunt krijgen. Op de een of andere manier is er in Litouwen op heel veel dingen studentenkorting: bus, trein, tram, zwembad, musea. Vaak geldt dat alleen voor in Litouwen of in de Baltische Staten studerende studenten, maar de meeste kassabedienden letten daar helemaal niet op. Zolang er een fototje op staat, plus een logo en ergens ‘University’, is het allang goed. Mocht de verkoopster het niet vertrouwen, niet getreurd: er is vaak ook nog jongerenkorting, oplopend tot ongeveer 30% op de prijs!