De volgende bestemming

…na Krakau was Hongarije. Vanaf Krakau wilden we om kosten te besparen naar Budapest liften. In de buurt van Budapest zouden we kunnen slapen bij Zsuszy, een flatgenootje uit Tartu, en haar vriend. Dubbel besparen dus.

Om vanaf Krakau naar Budapest te liften zijn er grofweg drie opties: via Zvolen (SK), via Brno en Bratislava of via Poprad. ’s Ochtends vroeg namen we de tram naar de rand van de stad, waar we op een schimmig marktje wachtten op de aansluitende bus. Met die bus vertrokken we naar de rand van de stad, waar we bij een Burger King onze beste glimlach opzetten en er maar het beste van hoopten.

IMG_6977

Al snel stopte er een Pool met een zeer beperkte kennis van het Engels. Hij ging niet naar Slowakije, maar zou ons wel even meenemen richting de grens. Het was een gezellige rit, wij probeerden hem wat Nederlands en Engels te leren, hij leerde ons wat woordjes Pools en Slowaaks. Alleen merkten we tijdens het gesprek niet dat we de afslag naar Slowakije voorbij reden…

Verkeerde halte

Hij zette ons af in Zakopane, waar we een lift kregen van een andere Pool die dacht dat hij wél de weg wist. Hij zette ons af bij een de grensovergang bij Lysa Polana, midden in de bergen.  Het was er rustig. Heel erg rustig: er kwamen per uur misschien tien auto’s langs.

Na een ruim uur wachten werd de rust doorbroken door een bus die de helling af kwam donderen en ons net niet overreed. Deze bus bleek naar de Slowaakse stad Poprad te rijden, dwars door de Hoge Tatra heen. Helling op ging het erg traag, helling af schakelde de chauffeur simpelweg de motor uit. Tja.

This slideshow requires JavaScript.

In Poprad hadden we twee keuzes: of voor vijfentwintig euro per persoon de trein nemen (studentenkorting), of doorliften. We waren wel een beetje klaar met dat gelift, want we waren nog niet eens halverwege Budapest. Dan maar betalen voor de trein.

Night train to Székesfehérvár

Met een overstap en een snelle hap in Kosice gingen we met een grote omweg naar Budapest. We zaten nog drie uur in de trein voordat we eindelijk in het Budapest Keleti-pu station aankwamen. Daar werd het sprinten naar de metro naar het Budapest-Déli pályaudvar station te halen. Na nog twee uur in een bijna verlaten, verwaarloosde trein kwamen we tegen middernacht eindelijk aan in Székesfehérvár, waar we gastvrij werden ontvangen door Zsuzsy. Eindelijk slapen.

This slideshow requires JavaScript.

En morgen lekker zwemmen.

Etappe IV: Krakow-Poprad-Kosice-Budapest-Székesfehérvár: 620 km, 12 uur