Daar stonden we dan, onvoorbereid om tien uur ‘s avonds op Bucuresti Gara Nord. We hadden geen hostel en geen idee waar we heen moesten. We besloten gewoon maar de hostels uit de Lonely Planet na te bellen, maar dat bleek niet zo’n succes: alles zat vol.

Gelukkig kreeg ik via via het nummer van het Holiday Hostel, een klein hostel net buiten de Boekarestse binnenstad. Het bleek alleen nogal een uitdaging om het hostel te vinden: het bleek in een villa in een wat nare achterwijk van de stad te zijn, maar we werden gastvrij ontvangen. Prima hostel, heerlijke douches.

Alleen: we hadden geen eten meer en er was nergens een supermarkt te vinden. Dus moesten we maar naar het uitgaansdistrict, om daar om twaalf uur ‘s avonds nog even een kebab met yogurt te pakken. Even opladen…

Sovjetflats & het een-na-grootste gebouw van de wereld

De volgende dag wilden we wel even met de free city tour mee, maar we besloten het rustig aan te doen en zelf de stad te verkennen. We bleken in een lekkere buurt te zitten, met zwerfhonden, zwerfafval en krotten. In de hoofdstraten besefte je pas in wat voor grote stad je zit: het verkeer scheurde twee keer vier banen breed door de straten, met een bizarre hoeveelheid taxi’s en scooters. Grote Coca-cola reclame borden schreeuwen om aandacht vanaf de sovjetflats rond het Splaiul Independentei.

De binnenstad is wat gezelliger, maar is duidelijk erg gericht op uitgaan. Overal zijn bars. De belangrijkste attractie van de stad is eigenlijk wel de Palace of the Parliament, het grootste gebouw ter wereld na het Pentagon. Het was het geesteskind van Ceaușescu die het in 1984 in de socialistische stijl liet bouwen. Men zegt dat de enige reden dat het niet groter dan het Pentagon is, is omdat Ceausescu eenvoudigweg niet wíst dat het Amerikaanse, en dus voor hem ontoegankelijke, Pentagon groter was.

This slideshow requires JavaScript.

Doordat de Roemeense dictator in 1989 omver werd geworpen en vervolgens werd geëxecuteerd, kwam de bouw lange tijd stil te liggen. Het gebouw, dat voor 100% uit Roemeense materialen is opgetrokken, was bedoeld om bijna alle overheidsfuncties in te huisvesten, maar zo ver kwam het nooit. Omdat de sloop van het gigantische gebouw duurder was dan afbouwen, werden de werkzaamheden aan het gigantische gebouw weer gestart. Tegenwoordig is het nog steeds niet af: een klein deel van de hogere etages moet nog steeds worden afgebouwd. Het gebouw heeft zo’n 1.100 kamers, waarvan maar zo’n 30% wordt gebruikt door de Roemeense overheid. Opvallend is ook dat het gebouw tot 92 meter diep onder de grond zit, terwijl het maar 86 meter hoog is.

We konden het gebouw bezoeken met een gids, maar we mochten géén foto’s maken. Natuurlijk heb ik dat toch (een beetje) gedaan.

This slideshow requires JavaScript.

Na ons bezoek aan het “Roemeense Pentagon” was het tijd om te gaan koken en de koffers te pakken voor de nachttrein naar София (Sofia)!

Tips voor Bucuresti

– Bucuresti schijnt een geweldige en best betaalbare feeststad te zijn, maar heeft de laatste jaren nogal te lijden onder prijsstijging. Toch is de Roemeense hoofdstad nog relatief goedkoop vergeleken met de Zwarte Zeekust.

– Bucuresti is wel een stad waar je op je portomonnee moet letten. ‘s Avonds hangen groepen jongeren en verslaafden ook rond op straat, rond zelfgestookte vuurtjes. Soms zijn dit bendes, dus let op.

– Pas op voor zwerfhonden. Hoe lief ze er ook uit mogen zijn, ze hebben soms nare ziektes bij zich en kunnen erg vals zijn.

– De Free Tour in Bucuresti loopt niet zo heel geweldig, vertelden de jongens uit het hostel ons. De Tour wordt vooral gedaan door mensen die vooral veel geld willen verdienen. Mocht je toch willen gaan: Guided Bucharest Free Tour.